top of page
  • Foto van schrijverInnerPeace Veldweg 3

Loslaten kun je leren

To let go is not to regret the past, but to grow and live for the future.

To let go is to fear less and love more.

Fragment uit Letting Go van Nelson Mandela Wanneer iets je langdurig dwarszit, dan krijg je vaak van mensen het advies dat je het moet loslaten. Loslaten, het klinkt gemakkelijk maar wat is het? En hoe doe je dat precies?

Loslaten betekent dat je niet langer vasthoudt aan wat niet voedend is voor jou. Juist dat vasthouden kost veel energie.

Het goede nieuws is dat je kunt leren loslaten. Loslaten is een bewust proces. Juist door te leren loslaten weet je duidelijker wat je wel en niet wilt in je leven. Wil je iets loslaten? 1. Maak dan als eerste duidelijk voor jezelf wat je precies wilt loslaten. Waar loop je tegenaan, waar wil je ‘vanaf’? 2. Maak vervolgens helder waaróm je dit wilt loslaten.

Is het iets wat jij wilt loslaten, of iets waarvan een ander wilt dat je het loslaat? Loslaten doe je op een moment dat jij dit wilt en hier achter staat. Misschien is loslaten nog moeilijk. Onderzoek voor jezelf waarom je iets nog niet kunt laten gaan. Is het omdat je er bewust of onbewust nog controle over wilt blijven houden?

Loslaten en controle houden staan haaks op elkaar. Op het moment dat controle om de hoek komt kijken is er geen ruimte meer voor vertrouwen. Het kan zijn dat je nog niet los wilt laten omdat de beslissing onzekerheid en angst oproept.

Het is handig om al je overtuigingen over het loslaten eens goed te bekijken. Wat houd je tegen? Het oude vertrouwde kan aantrekkelijker lijken dan het nieuwe onbekende.


Soms gaat het om een baan waarin je niet tot je recht komt of vrienden die eigenlijk geen vrienden meer van je zijn, dan is het belangrijk het oude vertrouwde te laten gaan. Het is goed als je “nee” durft te zeggen tegen dingen die je niet wilt. Jij bent de regisseur van je leven. Alleen jij kunt je leven leuker maken.

Misschien gaat het over het loslaten van het beeld die je van jezelf hebt (of wilt hebben) of gedachten die je over jezelf hebt en die niet meer voedend zijn voor jou.

Wees nieuwsgierig en kijk waarom het goed is om dit los te laten. Vergelijk je jezelf met anderen? Is het beeld gekomen door wat anderen over of tegen jou zeggen?

Vaak zijn gedachtepatronen oude boodschappen uit je kindertijd die je voor jezelf bent blijven herhalen. Wanneer het je belemmert, wordt het tijd om los te laten. Misschien maak je je zorgen om iemand of de wereld, maar ben je je bewust dat dit je teveel energie kost. Weet dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen leven. Je kunt de wereld niet op je schouders nemen. Het enige wat jij kunt doen is de verantwoordelijkheid over jouw leven en jouw acties nemen. Wat zijn de dingen die je wilt blijven doen? Wat is voor jou het allerbelangrijkste?

De echte sleutel van loslaten ligt in leven in het ‘hier en nu’. Leven in dit moment. Vertrouwen en loslaten gaan hand in hand. Vertrouwen dat het goed komt. Laat het idealiseren van de uitkomst los. Je kunt geen enkele situatie helemaal controleren. Zorg goed voor jezelf en blijf in het 'hier en nu'. Loslaten gaat dan als vanzelf.


Comments


bottom of page