top of page
  • Foto van schrijverInnerPeace Veldweg 3

Kom voor jezelf op door grenzen te stellen!Soms is het moeilijk om dicht bij jezelf te blijven. Misschien wordt er dagelijks een beroep op je gedaan, terwijl je ook tijd voor jezelf nodig hebt. Toch ga je weer over je grens heen in de hoop dat het morgen beter is. Het voelt alsof er over je heen gelopen wordt.

Maar hoe zeg je "nee" op een manier die een ander kan horen? Hoe kun je voor jezelf opkomen?

Kijk eens naar je eigen situatie: Hoe vaak wordt er over jouw grenzen heen gegaan? Door een ander of door jezelf. Wanneer doe je iets voor een ander en voelt het niet goed? Wanneer neem je jezelf voor om te ontspannen en ben je toch weer aan het werk?

Grenzen hebben een doel: ze beschermen jou waar het nodig is

Wat maakt dat je het lastig vindt om je grenzen aan te geven? Ben je bijvoorbeeld bang om niet meer aardig gevonden te worden of wil je niemand teleurstellen? Misschien ben je het niet gewend om tijd aan jezelf te besteden?

Als je over je grenzen heen laat gaan, kan dat stress opleveren. Je kunt je vermoeid, gespannen of emotioneel voelen. Ook je lichaam laat je dit merken door bijvoorbeeld vastzittende spieren. "Denk aan jezelf" zegt je lichaam.

Waarom is het goed om grenzen te stellen?

Door grenzen te stellen schep je voor jezelf en anderen duidelijkheid. Voor je eigen geluk en welzijn is het heel belangrijk om voor jezelf op te komen en je eigen ruimte in te nemen.

Als jij niet voor jezelf opkomt, wie doet het dan?

Het is belangrijk om te voelen waar jouw fysieke, emotionele en mentale grenzen liggen. Voel je wanneer je grenzen zijn bereikt of voel je die pas als je er overheen bent gegaan?

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Heb je genoeg tijd voor jezelf? Kun je een vrije dag zelf indelen of word je geleefd door anderen? Wat vind jij belangrijk? Waar sta je voor? Wat kun je tolereren en accepteren en waarbij voel je je ongemakkelijk?

Deze gevoelens kunnen je helpen je grenzen helder te krijgen. Ongemak en irritatie zijn vaak goede aanwijzingen. Wat stoort je precies aan de situatie als je irritatie op voelt komen? Is het de verwachting van de ander? Voel je je niet gewaardeerd? Wordt er misbruikt van je gemaakt? Ga je liever conflicten uit de weg?

Herken je valkuil

Let op wanneer iets niet helemaal goed voelt. Dit is je grens-moment.

Als je bewust wordt van je grens-moment heb je de keuze: Laat je je grens overschrijden of kies je ervoor om je grens te beschermen?

Maak de keuze. Als je je grens hebt laten overschrijden, wees dan niet boos op jezelf. Zie het als leerpunt voor een volgende keer. Je leert op deze manier steeds beter je grenzen kennen.

Maak duidelijke afspraken met jezelf. Respecteer je eigen grenzen. Als je voorgenomen hebt om een dagje bij te komen met een boekje op de bank, geef jezelf dan die tijd. Door toch te gaan werken, ga je je eigen grenzen voorbij.

Als iemand anders je grenzen overschrijdt, zul je duidelijk moeten zijn naar de ander. Wees assertief maar blijf vriendelijk.

Spreek vanuit jezelf. Begin je zin met ‘ik’ en positief. Bijvoorbeeld: “Ik voel me vereerd dat je aan me gedacht hebt, maar ik heb vandaag geen ruimte in mijn planning”. Of “ Wat leuk dat je belt, maar ik heb het nu erg druk. Ik kan je wel op een ander tijdstip/dag terug bellen.”

Als iemand je grens in eerste instantie niet respecteert, blijf de zin dan herhalen. “Ik begrijp dat je me vandaag wilt spreken, maar het komt me nu niet uit. Ik kan je wel op een ander tijdstip/dag terugbellen.”

Om te oefenen kun je met iets kleins beginnen. Hoe meer je je eigen ruimte neemt, des te duidelijker dit is voor de ander. Je kunt er altijd voor kiezen iets voor de ander te doen, maar doe dit omdat je het fijn vind. En niet als het tegen je gevoel indruist.

Wees lief voor jezelf en wees niet bang je eigen grenzen aan te geven, het getuigt juist van liefde als je goed voor jezelf zorgt.
Comments


bottom of page