top of page
Foto van schrijverInnerPeace Veldweg 3

Hoe veilig is je zonnebrand?

Bijgewerkt op: 5 jul. 2019



Eindelijk zomer! Naar buiten! Tuinieren, lunchen op een terras, in de tuin eten. Genieten van zon, zee en strand (tuin of balkon). Bruin kleurtje gegarandeerd. Maar voordat je je van top tot teen in gaat smeren met zonnebrandcrème: hoe veilig is je zonnebrandcrème... En dan heb ik het niet over de factor waarmee je je insmeert. Maar de ingrediënten. Hoeveel chemicaliën zitten er in. Ooit op de ingrediëntenlijst gekeken? Geschiedenis Rond 1930 werd de eerste zonnebrand uitgevonden. Met als doel UV-stralen te blokkeren. De zonnebrand bestond toen uit een dikke pasta zink oxide, wat aangevoeld moet hebben als verf. Wetenschappers ontwikkelden in de jaren die daarop volgden zonnebrandmiddelen met een verscheidenheid aan chemicaliën. Doel: lekker smeerbaar en geen witte waas op je huid. Met succes.

Maar dat succes heeft een keerzijde. Want in sommige zonnebrandmiddelen zitten ingrediënten die de hormoonproductie in je lichaam verstoren. Bovendien wordt er in de meeste zonnebrandmiddelen gebruik gemaakt van nano-deeltjes. Miniscuul kleine gecoate deeltjes titanium dixide en de zink oxide. Nanotechnologie Zonnebrandcrème met nano titanium dixide is erg schadelijk is voor het milieu. Als je gaat zwemmen met deze zonnebrandcrème op je huid, komen deze middelen in het water terecht.

Wetenschappers van Cancer Research schrijven dat de titaan dioxide deeltjes schade aanrichten wanneer je ze inslikt of in de bloedbaan komen. Nu drinken we geen liters zonnebrand, maar wat je op je huid smeert komt wel degelijk in je lichaam terecht. De zink oxide gaat een chemische reactie aan als het aan zon wordt blootgesteld. Een reactie waarbij ze cellen (of het DNA in de cellen) beschadigen waardoor het risico op huidkanker wordt verhoogd. Vreemd voor een middel dat juist zou moeten beschermen tegen huidkanker. Stichting Natuur&Milieu vindt dat er veel te weinig bekend is over de veiligheid van deze miniscuul kleine kunstmatige deeltjes. Totdat er meer inzicht komt in de risico’s zouden we eigenlijk het gebruik moeten beperken. Natuurlijke bescherming van de huid Doordat de UV-stralen op ons lichaam schijnen verdikt de opperhuid zichzelf. De UV-straling stimuleert de aanmaak van pigment, dat is onze natuurlijke bescherming tegen het verbranden van de huid. Mensen die al een kleurtje hebben zijn beter beschermd. Maar het risico om te verbranden is groot als je geen bescherming gebruikt. Tips om veilig van de zon te genieten

Allereerst nogmaals: zorg ervoor dat je je huid niet laat verbranden. Luister naar je lichaam, prikt je huid: zoek dan meteen de schaduw op.

Ga niet in de zon zitten tussen 12:00 en 15:00 uur. Blijf rond die tijd niet langer dan een kwartier in de brandende zon. Dagelijks genoeg zonlicht krijgen is belangrijk. De zon zorgt voor aanmaak van vitamine D. (Vitamine D ondersteunt je weerstand en helpt bij het behoud van sterke botten, tanden, spieren en gewrichten.) Om veilig van de zon te genieten kun je daarom kiezen voor een natuurlijke zonnebrandcrème zonder schadelijke chemicaliën. Hieronder volgen een paar voorbeelden:



Ook kun je een olie uit de lijst hieronder kiezen en je daarmee in smeren. Onthoud dat de bescherming tegen verbranding hiermee nooit optimaal is. De beschermingsfactor geeft je een indicatie.

  • Wortelzaad olie (heeft de hoogste beschermingsfactor, schatting SPF 30)

  • Frambozenzaad olie (SPF 20)

  • Tarwekiemolie (SPF 20)

  • Avocado olie (SPF 4 -10)

  • Shea Butter (SPF 3 -6 )

  • Hennepzaad olie (SPF 6)

  • Macadamia olie (SPF 6)

  • Jojoba olie (SPF 5)

  • Amandelolie (SPF 5)

  • Sesamzaadolie (SPF 4)

  • Kokosnootolie (SPF 2)

  • Olijfolie (SPF 2)

Als je meer over dit onderwerp wilt lezen: Gezond met zonlicht - Andreas Moritz


Comments


bottom of page