“Sodium fluoride is een uiterst giftig chemicalische stof. Het treedt op als een enzymvergif, een uiterst radicaal gif en maakt calcium inactief in het lichaam. Het reageert op het groeiende tandemaille en op botten om een onherstelbare schade na te laten”.
Granville Knight, MD president van de American Academy of Nutrition (Congressional Record, 31 July 56)
Anders dan bijvoorbeeld in Amerika, wordt in Nederland al sinds 1973 geen fluoride aan ons drinkwater toegevoegd.
Na een televisie interview van Dr. D. Burk, die stelde dat gefluorideerd water schadelijk is voor de gezondheid en mogelijk kon leiden tot de dood, en het bericht van dr. H.C. Moolenburgh in de krant ("geen overheid heeft het recht een potentieel giftige stof in het drinkwater te stoppen. Ook niet als die stof bedoeld is om cariës tegen te gaan") nam de discussie over fluoride in ons land toe. Politici voelden de publieke druk en de Hoge Raad deed een uitspraak. Fluoride zou niet meer toegevoegd worden aan ons drinkwater.
Maar fluoride zit nog steeds in de meeste tandpasta's and mondwaters.
"De belangrijkste reden voor toepassing in de tandheelkunde is dat fluoride het glazuur van de tanden harder maakt. De gedachte is dat het glazuur dan ook beter bestand zou zijn tegen gaatjes. Dit is echter nog maar zeer de vraag. Een onderzoek aan de Saarland-universiteit in Duitsland liet zien dat de fluorbinding aan het glazuur door het poetsen met gefluorideerde tandpasta zich beperkte tot een dikte van slechts zes nanometer. De onderzoekers betwijfelen terecht of dergelijke extreem dunne laagjes fluorapatiet in staat zijn tot cariëspreventie"
Bovenstaand stukje komt uit de blog van de website 'alles voor je tanden'. De moeite waard om aan te klikken en te lezen over de nadelen van het gebruik van fluoride.
https://www.allesvoorjetanden.nl/blog/fluoride-niet-zo-onschuldig-als-het-lijkt/
Mocht je wat meer tijd hebben, bekijk dan de documentaire An Inconvenient Tooth.
Wat nu te doen, vraag je je misschien af.
Er zijn oplossingen:
Fluoride vrije tandpasta's.
Tegenwoordig in veel supermarkten/drogisterijen/biologische winkels/online te koop. En in de praktijk hebben we ze ook voor je klaarstaan.
Je eigen tandpasta maken kan ook.
Hier ons favoriete recept:
Nodig:
kokosolie (2 eetlepels) baking soda (1 eetlepel) keltisch zeezout (0,5 theelepel) etherische olie (bijvoorbeeld pepermunt of tea tree) (een paar druppels)
Doe de kokosolie in een glazen kom en zet dit even in een bak met warm water zodat de kokosolie smelt. (Zodra de kokosolie gesmolten is, kun je de kom weer uit de bak met water halen)
Nu kun je de baking soda en zeezout erbij doen. Meng het geheel en voeg de etherische olie toe. Goed blijven roeren totdat de kokosolie iets dikker is geworden. Anders zakt het zout meteen naar de bodem.
Doe het mengsel in een schoon glazen potje en laat het afkoelen. Gebruik een lepeltje of spatel om de tandpasta te gebruiken. De tandpasta kan ongekoeld bewaard worden.
Comments