top of page
 • Foto van schrijverInnerPeace Veldweg 3

Boost je immuunsysteem – alle tips

Bijgewerkt op: 11 apr. 2020

Ons lichaam komt dagelijks in aanraking met bacteriën, virussen, schimmels en andere lichaamsvreemde stoffen en toch blijven we meestal gezond.

Ons bijzondere immuunsysteem (afweersysteem) beschermt ons lichaam tegen indringers van buitenaf door onze verschillende verdedigingslinies. De intacte huid en slijmvliezen zorgen voor de eerste bescherming. De tweede bescherming wordt verzorgd door het zuur in de maag en de natuurlijk aanwezige bacteriën op de huid en in de darmen. De volgende bescherming staat onder leiding van de witte bloedcellen, die zorgen ervoor dat indringers van buitenaf in het lichaam worden ingesloten en onschadelijk worden gemaakt.

Emotioneel evenwicht

Je immuunsysteem ondersteunen en je lichaam gezond houden is alleen mogelijk als je lichaamscellen continu voorzien worden van voedingsstoffen en water. Dit alles in de juiste samenstelling en in de goede hoeveelheid.

Minstens zo belangrijk voor een goede weerstand is emotioneel evenwicht.

Stress is een factor die je immuunsysteem kan verlagen, terwijl levensvreugde je immuunsysteem juist een boost geeft.

(In de blog ‘hoe voorkom je stress’ vind je handvatten om je stress te verminderen)


Doemscenario De periode waarin we nu wereldwijd zitten veroorzaakt bij veel mensen stress.

Hoe ga jij met deze situatie om?

Word je dag geregeerd door het nieuws of zet je je telefoon bewust even uit?

Kun jij in vertrouwen blijven of maakt het nieuws je angstig?


Voor je eigen gemoedstoestand is het belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft. Dat je luistert naar wat jouw hart je aangeeft. Blijf in vertrouwen. Geef je eigen kracht niet weg in de hoop dat een ander je komt redden. Probeer realistisch te blijven en níet mee te gaan in doemscenario’s.

Herinner wie je bent en blijf in het hier en nu.

Mediteer, luister naar je favoriete muziek, lees dat boek waar je al weken in wilt beginnen, wandel in de zon, geniet van de natuur en probeer positief te blijven.Om je immuunsysteem optimaal te laten functioneren, de volgende tips:


 • Drink per dag anderhalf tot 2 liter water.

 • Drink regelmatig groene/witte thee met gember, kaneel, een beetje honing en citroen.

 • Drink kruidenthee in plaats van (te veel) koffie.

 • Een goede darmflora is belangrijk (darmflora ondersteunt de spijsvertering, helpt bij de aanmaak van foliumzuur, vitamine K en vitamine B6). Neem ’s morgens op de lege maag een goede probiotica (of eet bij het avondeten wat vaker zuurkool. Zuurkool draagt ook bij aan een gezonde darmflora).

 • Eet zo gezond mogelijk: vers fruit en veel verse groenten (het liefst biologisch). Eet ongeraffineerde, grove koolhydraten (die bevatten voldoende vezels en enzymen) Voorbeelden zijn: zilvervliesrijst, quinoa, haver, gerst en volkoren producten.

 • Voeding van dierlijke afkomst zou bij voorkeur ‘alles wat rent, vliegt en zwemt’ moeten zijn. Bijvoorbeeld: haas, ree, fazant, vette vis (haring, sardines).

 • Neem goede voedingssupplementen (met zo min mogelijk vulmiddelen), zoals: chlorella (helpt bij detox en bevat mineralen, aminozuren en vitamines), cat's claw (weerstandverhogend, niet geschikt voor kinderen) vitamine A (verhoogt de aanmaak van witte bloedcellen en zorgt voor gezonde huid- en slijmvliescellen), vitamine B6 (voor de opbouw en afbraak van eiwitten en het verhoogt je weerstand), vitamine C (verhoogt je weerstand), zink (voor een goede werking van je immuunsysteem).

 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging in de buitenlucht. Absorbeer zonlicht voor de aanmaak van vitamine D (neem in de winterperiode wat extra vitamine D).

 • Rook niet (roken zorgt voor extra afvalstoffen in je lichaam, dit leidt tot een verminderde weerstand).

 • Drink alcohol met mate (ook alcohol zorgt voor extra afvalstoffen en een verminderde weerstand).

 • Eet zo min mogelijk suikers (ontregelt je hormoonhuishouding en verlaagt je weerstand).

 • Eet paranoten als tussendoortje. Paranoten zitten vol belangrijke mineralen, vitamine E (antioxidant) en B1 (onmisbaar voor de energievoorziening van je lichaam). 5 paranoten per dag is meer dan genoeg, er zit veel selenium in paranoten. Teveel is niet goed.

 • Probeer koud na te douchen (dit versterkt je immuunsysteem en verbetert je bloedcirculatie).

 • Vermijd stress!

 • Haal adem vanuit je buik voor meer ontspanning in je lichaam.

 • Slaap genoeg. Probeer een vaste slaaproutine te ontwikkelen. Bouw je dag af: doe een meditatieoefening of neem een bad voor je naar bed gaat. Door te ontspannen val je beter in slaap.

 • Ventileer je huis. Zet regelmatig een raam of deur open.

 • Bezoek de sauna (afvalstoffen worden afgevoerd en verhoogt je natuurlijke weerstand).

 • Was je handen regelmatig, niet overmatig. Zeep ontvet je handen. Uitgedroogde handen zijn minder beschermd tegen ziekmakende micro-organismen.

 • Verhoog je energiefrequentie: wees lief voor jezelf, blijf uit de buurt van de negativiteit van anderen, lach!

 • Neem de tijd voor meditatie en relaxatieoefeningen.Visualisatie Ga ergens zitten waar je je kunt ontspannen. Adem rustig diep in en uit. Probeer naar je onderbuik te ademen. Visualiseer je eigen aura om je heen. Voel jezelf zitten in het midden van je aura. Voel je helemaal veilig in je eigen ruimte. Stel je voor dat je je aura helemaal opvult met jouw kleur. De kleur van vertrouwen, de kleur van veiligheid. Neem deze ruimte in. Zie jezelf in stralende gezondheid. Zie de mensen om je heen, buiten je aura, ook in stralende gezondheid. Adem bewust diep in en uit. Wees zacht en lief voor jezelf.Comments


bottom of page